Przewodnik po Rzeszowskim Szlaku Kulinarnym (2014)
Gdzie można w Rzeszowie solidnie, ciekawie, smacznie zjeść? Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą kawę z rogalikiem, zamówić brunch, udać się na obiad czy kolację w gronie znajomych, właśnie w Rzeszowie. Stali bywalcy lokali gastronomicznych wybierają zazwyczaj 2-3 ulubione miejsca, nie poszukując/ryzykując nowym wyzwań, tym bardziej utrudnione zadanie mają odwiedzający nas turyści czy też przyjezdni. Mogą wykorzystać oczywiście zasoby internetu, aby zapoznać się z opiniami na temat poszczególnych obiektów, ale czasami ich bezstronność wydaje się zwodnicza. Stąd też i pomysł Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, aby zebrać kilkadziesiąt różnych punktów gastronomicznych: barów, kawiarni, restauracji, restobarów, winiarni, a następnie przedstawić ich ogólną charakterystykę. Skąd taki, a nie inny wybór? Poprosiłem znajomych restauratorów i szefów kuchni, aby zaproponowali miejsce, które chętnie odwiedzają (nie licząc oczywiście swoich miejsc pracy!). Do tego dołączyły opinie znajomych, dziennikarzy, bywalców. W efekcie powstała lista kulinarnych propozycji, konsultowana następnie z ich właścicielami, którzy – jeżeli tylko wyrazili zgodę i chęć współpracy – mogli znaleźć się w przewodniku.
Lista pozwoliła stworzyć Rzeszowski Szlak Kulinarny, na którym znalazły się obiekty, warte uwagi. Czy to jedynie miejsca, gdzie można dobrze i ciekawie zjeść? Oczywiście, że nie – jest ich zdecydowanie więcej!