Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego - konferencja

25 lipca 2022 roku w Hotelu Bristol w Rzeszowie odbyła się konferencja pn. „Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego”, zorganizowana wspólnie przez nasze Stowarzyszenie oraz European Conservatives and Reformists Party. Konferencja poświęcona była prezentacji wyników raportu nt. produktów karpackich ich wytwórców oraz instytucji otoczenia oraz możliwościom, jakie daje promocja szeroko rozumianych produktów regionalnych.
 
Konferencję otworzył Pan Tomasz Poręba - Poseł do Parlamentu Europejskiego, który mówił o istocie i roli Strategii Karpackiej.
Pani dr Agnieszka Pieniążek – Prezes Zarządu Stowarzyszenia „Pro Carpathia” dokonała prezentacji raportu nt. produktach karpackich. Omówiła główne cele badania oraz obszar, który im podlegał. Przedstawione zostały metody badawcze oraz najwazniejsze wyniki. Jako najważniejsze rekomendacje wskazano m.in.: stworzenie rozwiązań systemowych w zakresie wsparcia producentów produktów lokalnych i regionalnych, czy stworzenie rejestru regionalnych i lokalnych produktów niespożywczych i promocja już istniejących rejestrów, stworzenie systemu certyfikacji produktów nieżywnościowych, z uwzględnieniem już istniejących systemów, sieciowanie producentów oraz wiele innych.
 
W ramach I panelu dyskusyjnego zaproszeni goście rozmawiali o znaczeniu produktów regionalnych i lokalnych dla regionu. Wśród prelegentów znaleźli się Pan Władysław Ortyl - Marszałek Województwa Podkarpackiego, Pani Halyna Lytvyn - Członkini Zarządu Zrzeszenia Samorządów Euroregion Karpaty „Ukraina”, Pan Tadeusz Królczyk - Wójt Gminy Ochotnica Dolna, Pan Piotr Kohut, baca, Członek Zarządu Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne, Członek prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan, Oddział Górali Śląskich, Centrum Produktu Regionalnego w Koniakowie oraz Centrum Pasterskie w Koniakowie oraz Pan Wojciech Dziąbek - Dyrektor Departamentu Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.
 
W przerwie konferencji odbyła się konferencja prasowa z udziałem Pana Tomasz Poręba - Poseł do Parlamentu Europejskiego, Pana Władysława Ortyla - Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Pani dr Agnieszki Pieniążek, którzy zaznaczyli mediom istotę funkcjonowania produktów lokalnych w wymiarze promocyjnym i gospodarczym obszaru karpackiego.
 
W II panelu dyskusyjnym, dotyczącym systemów i narzędzi wsparcia producentów produktów regionalnych i lokalnych udział wzięli: Pan Leszek Richter - Regionalny koordynator marki „Górolsko Swoboda produkt regionalny”, Pan Andrzej Gąsienica-Makowski - Prezes Zarządu Towarzystwa Produktu Górskiego, Pa Jarosław Buczek - baca, wytwórca serów wołoskich, znawca rękodzieła, Pan dr Jacek Szklarek - Prezes i założyciel polskiego Slow Foodu i jego Przewodniczący w Europie Środkowej, Pan Krzysztof Staszewski - Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju, Pani Ewelina Nycz - Politechnika Rzeszowska, Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. Goście dyskutowali na temat rozwiązań sprzyjających wsparciu produktów i producentów regionalnych, o braku narzędzi wspierających, o problemach z kontynuowaniem tradycji lokalnych przez młode pokolenia oraz możliwościach wsparcia produktów z obszaru karpackiego.
 
Wśród osób biorących udział w wydarzeniu znaleźli się goście z trzech województw: podkarpackiego, małopolskiego i śląskiego, wśród których obecni byli posłowie, przedstawiciele sejmików wojewódzkich, dyrektorzy departamentów, kierownicy, przedstawiciele innych instytucji publicznych, miast i gmin z obszaru karpackiego, organizacje turystyczne, Lokalne Grupy Działania, gestorzy turystyki, przedsiębiorcy.
 
Mamy nadzieję, że konferencja przyczyni się do podejmowania wielu działań sprzyjających rozwojowi Karpat oraz promocji lokalnego dziedzictwa oraz zaowocuje ponadregionalną współpracą.

Konferencja: Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego

 

 

Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wspólnie z European Conservatives and Reformists (ECR) Party organizuje konferencję pn. „Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego”.  Konferencja poświęcona będzie znaczeniu oraz roli produktów regionalnych i lokalnych, ich promocji oraz wsparciu samych producentów.

 

11.00-11.30

Otwarcie konferencji, Tomasz Poręba, Poseł do Parlamentu Europejskiego

  • Prezentacja raportu nt. produktów karpackich, ich wytwórców oraz instytucji otoczenia, 
    dr Agnieszka Pieniążek, Stowarzyszenie „Pro Carpathia” 

11.30 -13.00

Panel I: Promocja produktów regionalnych i lokalnych:

  • Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego
  • Łukasz Smółka, Wicemarszałek Województwa Małopolskieg
  • Halyna Lytvyn, Członkini Zarządu Zrzeszenia Samorządów Euroregion Karpaty „Ukraina”
  • Tadeusz Królczyk, Wójt Gminy Ochotnica Dolna
  • Piotr Kohut, baca, Członek Zarządu Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne, Członek prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan, Oddział Górali Śląskich, Centrum Produktu Regionalnego w Koniakowie oraz Centrum Pasterskie w Koniakowie

14.15-15.45

Panel II: Systemy i narzędzia wsparcia producentów produktów regionalnych i lokalnych:

  • Leszek Richter, Regionalny koordynator marki „Górolsko Swoboda produkt regionalny”, Miejscowe Koło Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Jabłonkowie
  • Andrzej Gąsienica-Makowski, Prezes Zarządu Towarzystwa Produktu Górskiego
  • Jarosław Buczek, baca, wytwórca serów wołoskich, znawca rękodzieła 
  • dr Jacek Szklarek, prezes i założyciel polskiego Slow Foodu i jego Przewodniczący w Europie Środkowej
  • Krzysztof Staszewski, Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju
  • Ewelina Nycz, Politechnika Rzeszowska, Stowarzyszenie „Pro Carpathia”

 

W 2022 r. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” opracowało na zlecenie New Direction - Foundation for European Reform z siedzibą w Brukseli, raport z badania, którego celem było zidentyfikowanie tzw. najważniejszych produktów karpackich, tj. produktów regionalnych, lokalnych, wykonywanych tradycyjnymi technikami, ich wytwórców, sposobów dystrybucji oraz instrumentów wsparcia w wybranych krajach karpackich, tj. Polsce, Słowacji, Czechach i Ukrainie. Wyniki raportu są okazją do dyskusji na temat potencjału samych produktów oraz ich znaczenia dla rozwoju regionu.

Raport dostępny jest na stronie: https://newdirection.online/publication/carpathian_products

 

Osoba do kontaktu: Małgorzata Tabor
Mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel: 17 850 01 87

 

Konferencja dofinansowana z Parlamentu Europejskiego

ECRparty logo vertical positive

Konferencja "Branża rolno-spożywcza a nowe wyzwania"

Dnia 6 lipca  2022 roku w Siedlisku Janczar w Pstrągowej odbyła się konferencja "Branża rolno-spożywcza a nowe wyzwania", skierowana do przedsiebiorców tego sektora. 

Podczas konferencji zaprezentowanych zostało pięć wykładów tematycznych:

➢ Współpraca nauki z biznesem w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości. Wykład prowadzony przez prof. dr hab. inż. Czesława Puchalskiego, Kierownika Katedry Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii z Uniwersytetu Rzeszowskiego
➢ Podkarpacka Sieć Laboratoriów Badawczych i Wzorcujących (PSLBiW) przedstawiła ofertę Sieco Laboratiriów w odpowiedzi na potrzeby przedsiębiorców. Przezentacji dokonali: dr inż. Roman Tabisz oraz Pani Anna Smyk z Podkarpackiego Centrum Innowacji
➢ Ulgi na działalność badawczo-rozwojową w branży spożywczej. Tamat przedstawił Tomasz Rola-Stężycki, główny księgowy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia"
➢ Budowanie wizerunku w sieci (w sektorze rolno-spożywczym) - wykłąd prowdzony przez Panią Ewelinę Nycz z Politechniki Rzeszowskiej 
➢ Nowa oferta Podkarpackiego Funduszu Rozwoju dla MŚP, którą przedstawił Pan Krzysztof Staszewski - Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju sp. z o.o. w Rzeszowie.

Konferecja przyczyniła się do wzrostu wiedzy przedsiębiorców i pracowników instytucji związanych z przemysłem rolno-spożywczyn na wielu płaszczyznach. 

Konferencja zrealizowana została w ramach projektu: Kapitał żelazny jako podstawa stabilnego finansowania działalności statutowej Stowarzyszenia "Pro Carpathia" sfinansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Rozwoju Orgaznizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.

Konkurs na inicjatywy lokalne

Fundacja Instytut Regionalny zaprasza organizacje pozarządowe do udziału w konkursie na inicjatywy lokalne na rzecz tworzenia archiwów społecznych.

Oferujemy:
• sfinansowanie inicjatywy (ok. 4700 PLN) związanej z poznaniem, popularyzacją dziedzictwa kulturowego oraz gromadzeniem, zabezpieczaniem, opracowywaniem, digitalizacją i udostępnianiem materiałów archiwalnych związanych z tym dziedzictwem;
• warsztat i doradztwo na temat tworzenia archiwów społecznych – w formie on-line.

Okres realizacji inicjatyw: do 30 listopada 2022 r.

Termin składania zgłoszeń: 8 sierpnia 2022 r.

 

Regulamin konkursu znajduje się na tutaj.

ulotka konkurs

 

Kontakt:
tel. 17 850 01 81, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE!

Zawiadomienie o unieważnieniu

Zamawiający – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zawiadamia o unieważnieniu czynności wyboru ofert na aktualizację informacji na stronie internetowej Szlaku Kultury Wołoskiej (https://szlakwoloski.eu/) oraz dostosowanie strony do potrzeb osób niepełnosprawnych wg. standardu WCAG 2.1. w ramach realizacji zadania pn. „Rozwój Szlaku Kultury Wołoskiej w województwie podkarpackim” realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego.


Dodatkowo Zamawiający zawiadamia o unieważnieniu ww. zapytania ofertowego.

 

Podkarpackie tag RGB

Podkategorie

logo

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
i Promocji Podkarpacia
„Pro Carpathia”

Adres

Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
Biuro czynne: 
poniedziałek - piątek
w godz. 8:00 - 16:00

Znajdź nas

fb yt

 

Income Tax Planning

    View Service